Първият приемен изпит на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе след броени седмици. Още в средата на януари Алма матер започва да приема кандидат-студенти, съобщи зам.-ректорът доц. Мария Шишиньова, цитирана от „Стандарт“. В първото пресяване обаче няма да участват всички факултети. Славянски филологии например са съобщили, че ще приемат от април, когато повечето от материала по литература е преподаден и има върху какво да изпитват кандидат-студентите. Във вторник ще стане ясно кои от факултетите на СУ ще имат изпити през първия месец от годината. Заради приема най-вероятно ще бъдат променени изпитните сесии на задочниците, за да бъдат освободени помещения за кандидатите.

Спешна финансова проверка разпореди вчера просветният министър Сергей Игнатов на СУ „Св. Климент Охридски“. Тя трябва да установи къде са отишли отпуснатите средства за стипендии. Тази година студентите са взели по 90 вместо по 120 лева, като ректорското ръководство им е обяснило, че причината е в намаления бюджет от страна на министерството.
От студентския съвет обясниха на Игнатов, че ръководството на СУ ги е изправило пред дилемата или само 850 студенти да получават стипендии по 120 лева, или да намалят сумите до 90 лева, но да ги получат 2300 души.  Интересно защо в СУ са си раздали пълни заплати, а има недостиг за парите за стипендии, нали идват от един и същи бюджет, попита още министърът. Студентите се оплакаха също, че в прясно ремонтираните блокове на общежитията, за които са похарчени по 9 милиона лева, вече се рони мазилка и падат тавани.