Между 5 и 20% ще поскъпне обучението във вузовете заради намалението на държавната издръжка

Годишните такси в повечето държавни университети ще се повишат от 5 до 20%, показа проверка на „Сега“. Ръководствата на учебните заведения са подали заявки за промяна на сумите за обучение в просветното министерство, но официално те трябва да бъдат одобрени от правителството.

Увеличението се иска въпреки уверенията, че в кризисен период цената на висшето образование няма да расте. Миналата година парламентът реши да увеличи горната граница на таксите до 50% от издръжката на един студент при 33% дотогава. Промяната имаше за цел да узакони приетите вече суми за 2010/2011 г., които след драстично орязване на издръжката се оказаха незаконно високи. Тогава депутатите уверяваха, че вдигането на максимума няма да доведе до реално поскъпване на обучението.

Тази година обаче висшите училища все пак са решили да се възползват от поправката. В УНСС желаещите да учат икономика или администрация и управление ще плащат 346 лв. на година вместо сегашните 289 лв. За студентите по право, социология, политически науки и обществени комуникации таксата ще бъде 554 лв., а в момента е 462 лв. „Дори и при тази промяна излиза, че ще получаваме по 200 лв. по-малко на студент, и то за обучение по най-евтините специалности“, пресметна ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов. Всички университети са принудени да компенсират голямото намаление на издръжката, но за съжаление това става за сметка на студентите, коментира той.

Годишната такса в Техническия университет в София се повишава незначително – от 580 на 610 лв., съобщи зам.-ректорът по учебната дейност проф. Георги Михов.

В СУ в специалностите право, социология, филология, история, философия, психология, обществени комуникации и политически науки ще плащат 500 лв. на година вместо досегашните 462 лв. От 664 на 750 лв. скача и сумата за обучението по математика, информатика, инженерни специалности и природни науки. 340 лв. ще е новата такса за педагогическите и икономическите специалности, докато в момента тя е 289 лв.

По-високи ще бъдат и таксите в Пловдивския университет. От ръководството на вуза предлагат обучението по право, филология, история, философия, психология, политически науки и социални дейности да се повиши на 500 лв. за редовно обучение и на 380 лв. за задочниците. В момента студентите по тези специалности плащат 440 лв. за редовно и 320 за задочно. Редовното обучение в бакалавърска степен по математика, информатика и природните науки ще струва 580 лв., докато в момента таксата е 500 лв. И Русенският университет е внесъл предложение за ръст на таксите. Например обучението за редовни студенти в бакалавърските програми по информатика, инженерство, транспорт и природни науки ще е 480 лв. на година, докато в момента е 390 лв. Таксата за педагогика и икономика в момента е 285 лв., а от есента ще бъде 346 лв. Причината за промяната е, че нашите такси бяха драстично по-ниски в сравнение с тези в сходни специалности на други университети, обясни ректорът проф. Христо Белоев.

Интересно е решението на Шуменския университет – ръководството предлага промяна единствено на таксите за обучение по педагогика, икономика и туризъм, а за всички останали специалности те ще останат без промяна. Така от есента студентите по педагогика и икономика ще плащат 310 вместо досегашните 288 лв. За хуманитарните специалности таксата остава 450 лв., а за математика, информатика и природни науки сумите са 500 или 600 лв. в зависимост от специалността. „Промяната се налага, тъй като таксите за най-евтините специалности са твърде ниски, а за останалите са високи и хората изпитват финансови затруднения“, обясни пред „Сега“ зам.-ректорът по учебната дейност на ШУ доц. Димчо Станков. Според него запазването на част от таксите е свързано с възможностите на кандидатите.

Източник: razrabotki.com