Двойни дози кафе, безсънни нощи учене и нервно напрежение – всеки студент познава добре предизпитната треска. За неуспелите да се подготвят навреме остава варианта преписване. Популярният хартиен пищов е изпитан метод, който обаче остава в миналото. Днес студентите масово използват шпионска техника. По-изобретателните дори сами сглобяват устройствата и ги продават на колегите си. Със специално преработеното „хендс фрий“ квесторите трудно могат да разберат, че от другата страна на телефонната линия някой старателно диктува темата на студента.

„Направил съм досега 11 такива устройства… Всички преписаха успешно, само аз не успях на последния изпит“ – сподели един „изобретател“ и обясни как се прави „хендс фрий“. Какво е необходимо? Ето някой от частите и как става: „…жичка от вентилатор, микрослушалка, старо „хендс фрий“, реже се, внимателно се запоява, със силикон се облепя за да не се чува“.

След това тънкият кабел минава под блузата, а микрослушалката е незабележима в ухото. Цената на това е 6 лева за микрослушалката и толкова за вентилатора. В интернет този вид „хендс фрий“ струва около 60 лева. Заради нарастващото търсене разнообразието е все по-голямо, а устройствата стават все по-трудно уловими и съответно по-скъпи. Цените им са между 150 и 400 лева. Могат и да се вземат под наем само за изпита. „В интернет са скъпи, под наем е по-далавера..Чувал съм и за „хендс фрий“ с блутуут, има и с радиовръзка… по този начин се избягва кабелът“ – разяснява един разбирач.

Все пак има начини преписващите с този метод да бъдат заловени. Те също се базират на напреднала технология: „Имаше една г-жа с радио, която вървеше покрай масите и улавяше сигналите… имаше един студент, при който в цялата зала се чуваше какво му диктуват“.

Така въпреки модерната шпионска техника, единственият сигурен метод, с който се вземат изпити, остава ученето.